Ce facem dacă după o masă în oraş sau la birou nu avem posibilitatea de a ne spăla pe dinţi ?

O dantură sănatoasă nu se datorează doar unei alimentaţii echilibrate, ci, în special, a unei igiene corecte şi riguroase.
Ştim cum trebuie să ne spălăm pe dinţi (cu periuţa menţinută în unghi de 45 grade, mişcări rotative pe faţa orizontală a dinţilor, apoi pe partea interioară şi exterioară a lor, limba, obrajii), de câte ori, cât timp, dar ce facem când nu avem la îndemână pasta şi periuta ???
Mesele în oraş sau la birou fac parte din activitatea noastră cotidiană dar nu mereu avem posibilitatea de a realiza un periaj. În aceste situaţii putem apela la aţa dentară, apa de gură, guma de mestecat, măr, morcov, brânzeturi.
Aţa dentară = Dental Floss- se găseşte în aproape toate farmaciile, chiar şi în magazine, este accesibilă ca preţ de cost şi, din tot arsenalul, de igienă orală, este obiectul cel mai uşor de depozitat. Studiile arată că folosirea floss-ului reduce cu până la 80% riscul apariţiei cariilor.
Atenţie!!! Aţa dentară se inseră în spaţiile interdentare cu blândeţe, fără mişcări bruşte şi prea puternice, pentru a evita lezarea gingiei. Agresiunea repetată a papilei interdentare poate duce în timp la instalarea bolii parodontale, prin pătrunderea constantă a microbilor.
Apa de gură - este de asemenea recomandată deoarece poate ajunge în spaţii greu accesibile periuţei de dinţi. Datorită compoziţiei are efect antiseptic dar şi un gust plăcut. Folosită în mod corect şi constant, de 2-3 ori pe zi, timp de minim 30 de secunde, distruge majoritatea bacteriilor. Însă, atenţie, apa de gură este doar un adjuvant şi niciodată nu înlocuieşte în totalitate periajul. Alegeţi întotdeauna o apă de gură fără alcool.
Guma de mestecat - este probabil cea mai la îndemână metodă. Efectul său este atât de curăţare mecanică cât şi de stimulare a secreţiei salivare, salivă care spală resturile alimentare dar şi neutralizează acizii prezenţi în gură la sfârşitul unei mese. Mestecaţi doar gumă fără zahăr pentru avea beneficiile menţionate şi nu mai mult de 10-15 minute.
Ronţăiţi un morcov crud sau un măr la finele unei mese. Stimulează secreţia salivară, înlătură resturile alimentare şi ajută la întărirea gingiilor. Atenţie însă la digestie deoarece fructele fermentează dacă nu sunt consumate pe stomacul gol sau la o oră după ce am mâncat.
Francezii apelează la brânzeturi în locul deserturilor. Brânzeturile sunt bogate în calciu, cresc ph-ul din gură, iar prin grăsimile conţinute oferă o peliculă de protecţie a dinţilor.
Există variante prin care putem să ne menţinem o bună sănătate a dinţilor după o masă în oraş sau la birou, dar nimic nu substituie un periaj corect. Astfel, nu vă feriţi să purtaţi cu dvs. o periuţă şi o pastă de dinţi. Veţi da dovadă de respect de sine şi sănătate.
Pentru orice întrebări şi nelămuriri nu ezitaţi să vă contactaţi medicul stomatolog.     :-)
                                                                                        
                                                                                                   

Comentarii